Ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που αλλάζει τον χάρτη της περιοχής και προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Δείτε παρακάτω πώς επηρεάζονται τα σύνορα, σύμφωνα με χάρτες και αναλύσεις.Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, καθώς προτείνει να διατηρήσει η Ρωσία τα εδάφη που έχει καταλάβει τόσο μετά το 2022 όσο και τ…
Ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που αλλάζει τον χάρτη της περιοχής και προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Δείτε παρακάτω πώς επηρεάζονται τα σύνορα, σύμφωνα με χάρτες και αναλύσεις.
Πώς θα αλλάξουν τα σύνορα με το σχέδιο Τραμπ
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, καθώς προτείνει να διατηρήσει η Ρωσία τα εδάφη που έχει καταλάβει τόσο μετά το 2022 όσο και το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Σύμφωνα με το Newsweek, που επικαλείται χάρτες του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW), η πρόταση του Τραμπ προβλέπει την αποδοχή των σημερινών συνόρων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί με τη στρατιωτική ισχύ, προκειμένου να σταματήσει η ρωσική εισβολή και να ξεκινήσει διαδικασία ειρήνευσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε έντονα, υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν επιτρέπει την παραχώρηση εδαφών, θεωρώντας την Κριμαία και τις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές αναπόσπαστο τμήμα της χώρας. Από την πλευρά του, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι με την αδιαλλαξία του εμποδίζει την επίτευξη ειρήνης.
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για ειρήνη
Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τον Τραμπ να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και να κατηγορεί τον Ζελένσκι για την απόρριψη της αμερικανικής πρότασης. Παράλληλα, η ιδέα να αναγνωριστεί επίσημα η ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και οι σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου Βανς εντείνουν τις ανησυχίες ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ξεκάθαρα προς όφελος της Ρωσίας, αφήνοντας την Ουκρανία εκτεθειμένη σε νέες επιθέσεις.
Οι βασικές προτάσεις Τραμπ
Η διοίκηση Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι αν Ρωσία και Ουκρανία δεν φτάσουν άμεσα σε συμφωνία, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη διαδικασία. Μετά από εβδομάδες παράλληλων συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν ένα σχέδιο που η Μόσχα φαίνεται να αποδέχεται, αλλά το Κίεβο έχει απορρίψει.
Η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει την αποδοχή ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τη σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Καθοριστικό σημείο είναι η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής επικράτειας. Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την κατοχή της.
Παράλληλα, ο Τραμπ τόνισε ότι δεν απαιτείται από την Ουκρανία ρητή αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής, κάτι που θα μπορούσε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας χωρίς τροποποίηση του ουκρανικού Συντάγματος, αν και η Ρωσία ίσως δεν το δεχθεί.
Ο ρόλος του Βανς στις συνομιλίες
Ο αντιπρόεδρος Βανς δήλωσε ότι για να επιτευχθεί ειρήνη, και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν εδαφικές παραχωρήσεις. Εξήγησε ότι η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει μια κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών ελέγχου.
Ωστόσο, αυτό το σενάριο συνεπάγεται σοβαρές απώλειες για την Ουκρανία, η οποία επιδιώκει να ανακτήσει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014 και μετά, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των περιοχών που καταλήφθηκαν μετά το 2022.
Οι συνέπειες για τους Ουκρανούς πολίτες
Η Ρωσία έχει προσαρτήσει τέσσερις ακόμη ουκρανικές επαρχίες – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – αν και δεν τις ελέγχει πλήρως.
Ο Γιούρι Μπογιέτσκο, ιδρυτής της Hope for Ukraine, επεσήμανε ότι περίπου ένα εκατομμύριο Ουκρανοί κατοικούν σε περιοχές που πιθανότατα θα τεθούν υπό ρωσικό έλεγχο, αναγκάζοντας πολλούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αν δεν επιθυμούν να ζήσουν υπό ρωσική διοίκηση.
Κατάπαυση πυρός ή παγίδα για το μέλλον;
Η Όλγα Όλικερ, διευθύντρια του προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο International Crisis Group, επισήμανε ότι η πιθανή συμφωνία θυμίζει τις παύσεις του 2014 πριν τη μεγάλη εισβολή του 2022, με στόχο να σταθεροποιηθεί η τρέχουσα κατάσταση και να αποτραπεί περαιτέρω ρωσική επέκταση.
Εξήγησε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα διατηρούσε την υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο, χωρίς τελική ειρηνευτική συμφωνία, ενώ τυχόν εδαφικές ανταλλαγές στο μέλλον θα αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της σταθερότητας.
Η θέση του Κρεμλίνου
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι βασική απαίτηση της Μόσχας είναι η αποχώρηση της Ουκρανίας από όλα τα εδάφη που η Ρωσία διεκδικεί.
«Δεν είναι σαφές ότι η συμφωνία δεσμεύει κανέναν σε κάτι τέτοιο», σχολίασε η Όλικερ. «Και φυσικά, αν οι Ουκρανοί την απορρίψουν, δεν δεσμεύονται σε τίποτα απολύτως».
Δείτε και αυτά